Beveiliging van vandaag....

DNS? of te wel Waarheen?

DNS beveiliging.

Voor wie weet wat DNS doet is het helemaal helder hoe ontzettend waardevol of eigenlijk onmisbaar dit systeem is voor het internet en het lokale netwerk.

 

Ben je wat minder bekend hiermee dan is het raadzaam je hier enigszins in te verdiepen, mits je veilig van het internet gebruik wilt blijven maken..

 

De inhoudelijke feiten staan op de WIKI pagina, en hier zal ik dan ook geen aandacht aan besteden. Completer kan ik het niet maken.

Wel heb ik een leuke video gevonden op youtube die eea duidelijk maakt. Kijk hier maar eens.


DNS, mooi? onmisbaar? wat moet ik ermee?

We denken er niet bij na. We typen in de adresbalk het website adres in en de pagina komt in beeld. Maar er gebeurt heel wat in de achtergrond.

De browser, Internet Explorer, Mozilla Firefox of Google Chrome en voor de Mac aanhangers Safari, moet maar weten waar hij naar toe moet.

DNS vertelt hem dat.

Elke website heeft een uniek adres op het internet. Een IP adres. Om te weten welk IP adres hij moet gebruiken wordt dit opgezocht in het DNS systeem.

In de computerinstellingen wordt de DNS server opgegeven, of de internetprovider verstrekt dit via de router die op de internet aansluiting aangesloten zit.

De meeste mensen kijken hier nooit naar en eigenlijk is dit jammer.

Met de DNS server heb je een "great tool" in handen om het internet sneller en veiliger te maken.

De DNS server is namelijk vaak de zwakste schakel.

Is deze langzaam, zal de website traag verschijnen. De browser vraagt wel waar hij heen moet maar als er geen antwoord komt zitten we naar een wit scherm en een zandloper te kijken.

Is de DNS server gekraakt door een hacker verschijnt wel het scherm van de bank in beeld, maar in werkelijkheid zitten we ons zuur verdiende geld aan een crimineel over te maken.

 

Dit kan anders.

Er zijn diverse partijen die DNS servers aanbieden. Dit is dan een dienst waarvan het bedrijf leeft en dat daar dan meer aandacht aan wordt besteed dan de DNS server die de provider standaard voorziet spreekt voor zich.

 

Zelf gebruiken we al jaren de dienst van Open DNS.

Deze partij die recentelijk is overgenomen door Cisco, biedt DNS servers aan die men mag rekenen tot de snelste van de wereld.

De zgn. "uptime" staat op een echte 100% en sinds wij ze gebruiken heb ik ze ook nog niet kunnen "betrappen" op afwezigheid.

De zijn snel en accuraat en wat voor mij het meest waardevol is, ze zijn veilig.

 

De DNS is zo ongeveer de aorta van het internet systeem.

Als je zorgt dat dit veilig is, maakt het een stuk eenvoudiger om te browsen en hoef je niet zo heel erg op je qui-vive te zijn of een site niet gehackt is.

Hun filtering verteld je op tijd dat je die site beter niet kunt bezoeken omdat het phishing site is, of omdat er malware op staat.

De zeer lage latency (response tijd) maakt dat de websites snel verschijnen.

Met andere woorden ik zou niet anders meer willen gebruiken.

De getallen die ik dan ook uit het hoofd ken, 208.67.222.222 en 208.67.220.220

Dit zijn hun ip adressen. Je vult ze in bij de instellingen van je netwerkverbinding.

Ze hebben hun servers over de gehele wereld verdeeld staan dus er is er altijd wel 1 snel beschikbaar.

 

 

 

Hoe kun je Open DNS gebruiken?

Zoals al gezegd, je stelt ze in bij de internet verbindingen.

Maar er zijn ook nog betere mogelijkheden. Hiervoor ben je wel een kleine maandelijkse vergoeding kwijt, maar geloof me, dit is het waard.

Met een gratis account kom je voor prive al een heel eind, maar als je ook zaken als content filtering, statistieken een toegevoegde waarde vind hebben is een betaald account ideaal.

Beheer je meerdere netwerken is dit eigenlijk onmisbaar en heb je een ontzettend krachtig tool in handen.

 

Is assistentie bij het gebruik hiervan welkom? Bel of mail me en een vrijblijvend advies is er in ieder geval.

 

 

Reactie schrijven

Commentaren: 0