IT GIET OAN!


Vrijdag 13 januari 2017, Ik zit aan de keukentafel bij mensen die ik al jaren ken. We praten over Internet.

Internet wat tegenwoordig niet meer weg te denken is uit onze samenleving.

Internet wat steeds sneller moet zijn. En ondanks alle technologische vooruitgang ben je als scholier wonend op de mooie Voorsterklei daar verstoken van.

Je werkstuk even uploaden, een foto delen? Voor velen heel normaal, maar als je krap aan 200 kbit upstream hebt, is dit een ander verhaal. 

Vaak kreeg ik de vraag of er niet wat aan te doen was, even vaak moest ik teleurstellen. Waar geen snelheid is, kan ik niet zomaar snelheid maken en dan stopt Netflix er dus mee en muziek via Spotify levert af en toe lange stiltes op. Met de zeer lage snelheid kan dat ook niet anders.

En nu na ruim 2 jaar komt het er nu toch van! 

Voor dit gesprek heb ik al vele andere gesprekken ook gevoerd. Ben ik met ondernemers samen door de klei gegaan, letterlijk met de boots aan en met een verrekijker in mijn hand om te zien of het concept wat we in het buitengebied van Empe al tijden succesvol draaien, niet ook hier kunnen uitrollen.

Menigmaal op het hoge dak in Klein Amsterdam gelegen met een telescoop om te zien of ik niet een plekje kon ontdekken om een verbinding te bouwen richting het gebied voor de IJssel. 

Testen gedaan met andere antenne constructies, nieuwe technologie getest of we daar niet wat mee kunnen...

En nu is het toch zover!  De opdracht voor de eerste aanleg is gegeven!

Een grote internet provider is bereid gevonden in onze opdracht een 500 Mbit verbinding te gaan graven naar een ondernemer die we bereid hebben gevonden om als steunpunt voor ons te gaan fungeren.

En hier vandaan kunnen met ons concept de Voorsterklei nu gaan voorzien van Snel Internet. En niet een "beetje" snel, maar gewoon supersnel! 

De schop zit nog niet in de grond maar we kunnen nu aan de slag! En dat is wel een borrel waard op deze winterse zaterdagmiddag. 

Het is niet gelijk aan de tocht waar iedereen aan denkt met dit weer en bij de term IT GIET OAN... maar enige gelijkenis is er toch wel.

Om de tocht der tochten te volbrengen zul je moeten volharden, en eenzelfde volhardendheid was nodig om dit gebied van Snel Internet te gaan voorzien.

Proost, ik wens u het beste toe voor 2017 en als hij er komt, een mooie tocht !